Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Rokkaku on perinteinen japanilainen leijatyyppi, joka on muodoltaan kuusikulmio. Japanin kielessä sana "rokkaku" tarkoittaa kuusikulmaista leijaa, "rok" on kuusi ja "kaku" on kulmikas leija.

SäätöäRakenteeltaan rokkaku on varsin yksinkertainen: purje on kuusikulmainen, rungon muodostavat keskellä leijaa, pystysuorassa, oleva ranka ja kaksi vaakasuoraa levittäjää. Suitset ovat joko neli- tai kuusihaaraiset. Alle 1.5 metrin leijassa riittää neljä suitsinarua. Vaakasuorat levittäjät taivutetaan kaarelle leijan takapuolella olevilla kiristäjillä (esim.  Leijanlennätäjän solmut / Prusik ), jolloin rokkakun purje saa tasosta poikkeavan pyöristetyn muodon ja hyvät lento-ominaisuudet. Ranka ja levittäjät kiinnitetään risteyskohdastaan purjeeseen narulla tai nauhalla.

Ylä- ja alaosan kaarevuutta säätämällä voidaan rokkaku virittää erittäin vakaaksi ("solid as a Rok") tai herkemmäksi taisteluleijaksi. Ks. David Gombergin ohje (englanniksi).

Rokkaku ei kiepu kuten Intilaiset taisteluleijat, mutta sitä voi ohjata samaan tapaan: löysätään
lennätysnarusta niin paljon, että vakaus ensin häiriintyy ja sitten kiristämällä narusta uudelleen saadaan rokkaku lentämään eri suuntaan.